Mobility Blog

Περιηγηθείτε στον περίπλοκο δρόμο της φορολόγησης των αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Περιηγηθείτε στον περίπλοκο δρόμο της φορολόγησης των αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Για τους Fleet Managers, η συνεχής ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στους φορολογικούς νόμους είναι εξαιρετικά σημαντική προκειμένου να γίνεται αποτελεσματικά η διαχείριση του συνολικού κόστους χρήσης (TCO) του στόλου τους. Με τη φορολογία να αντιπροσωπεύει έως και το 30% του TCO, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τον προϋπολογισμό για τη λειτουργία του στόλου. Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στις τελευταίες εξελίξεις στη φορολογία στην Ευρώπη και θα επισημάνουμε βασικές πτυχές που πρέπει να γνωρίζουν οι Fleet Managers για να διασφαλίσουν τη βέλτιστη απόδοση του στόλου.

Τα βασικά στοιχεία του TCO

Κατ' αρχάς, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα βασικά στοιχεία του TCO. Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, μαζί με την απόσβεση, τη συντήρηση και τα έξοδα καυσίμων, η φορολογία συγκαταλέγεται μεταξύ των βασικών παραγόντων που συνθέτουν το TCO. Ενώ όλα αυτά τα στοιχεία είναι σημαντικά, η φορολογία έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω της δυνατότητάς της να επηρεάσει σημαντικά τον προϋπολογισμό. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα υπόλοιπα στοιχεία του TCO, δείτε εδώ:

Διαφορές που συναντάμε ανά χώρα

Η πλοήγηση στους φορολογικούς νόμους διαφορετικών χωρών μπορεί να είναι ένα αποθαρρυντικό έργο για τους Fleet Managers. Πώς μπορείτε να συμβαδίζετε με όλες τις διαφορετικές φορολογικές προσεγγίσεις και να διασφαλίζετε ότι μπορείτε να προσαρμοστείτε;

Ορισμένες κυβερνήσεις δίνουν κίνητρα για την αγορά και τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων (EV), ενώ άλλες επιβάλλουν αυστηρούς φόρους στα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE). Προκειμένου να κατανοήσουμε ποιος κάνει τι, μια στρατηγική είναι να ομαδοποιήσουμε τις χώρες με βάση το επίπεδο ανάπτυξής τους. Στις ώριμες αγορές, όπου η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα είναι αυξημένη και η ζήτηση εξακολουθεί να αυξάνεται, η μείωση των φορολογικών κινήτρων είχε μικρή επίδραση στον αριθμό των ηλεκτρικών οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η δυναμική προς την ηλεκτροκίνηση παραμένει ισχυρή, καθοδηγούμενη από την επιθυμία μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ένα παράδειγμα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η υιοθέτηση των EVs συνεχίζει να αυξάνεται. Από την άλλη πλευρά, λιγότερο ώριμες αγορές όπως η Ελλάδα και η Ισπανία δεν έχουν ακόμη φτάσει σε αυτό το σημείο καμπής, και ως εκ τούτου οι κυβερνήσεις τους τείνουν περισσότερο να διατηρούν ευνοϊκές φορολογικές πολιτικές, δηλαδή να μοιράζουν την «πίτα». Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αυτές τις ιδιαιτερότητες για κάθε χώρα, για να κατανοήσετε αποτελεσματικά τον πολύπλοκο κόσμο της διεθνούς φορολογίας.

Στην περίπτωση των Plug-in υβριδικών ηλεκτρικών οχημάτων (PHEV), είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ώριμες χώρες προσφέρουν σήμερα λιγότερα κίνητρα, ενώ οι αναπτυσσόμενες αγορές συνεχίζουν να τα υποστηρίζουν. Μπορείτε να διερευνήσετε παρόμοιες επιλογές στη δική σας χώρα για να βελτιστοποιήσετε την TCO σας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οργανική ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα παραμένει ισχυρή, παρά το τέλος των επιδοτήσεων αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων τον Ιούλιο του 2022. Το μερίδιο αγοράς των BEV έχει διπλασιαστεί από 16% τον Μάρτιο του 2022 σε σχεδόν 32% τον Δεκέμβριο του 2022, γεγονός που υποδηλώνει ότι η καμπύλη υιοθέτησης S έχει περάσει το σημείο καμπής για το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως παρατηρείται σε άλλες ώριμες αγορές όπως η Νορβηγία και οι Κάτω Χώρες. Για χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία, όπου οι κυβερνήσεις καταργούν σταδιακά τις επιδοτήσεις αγοράς, αναμένουμε ότι το σημείο καμπής θα επιτευχθεί σύντομα. Εν τω μεταξύ, στο Βέλγιο, οι Fleet Managers μπορούν να επωφεληθούν από έκπτωση φόρου 100% όταν παραγγείλουν ένα EV πριν από την 1η Ιουλίου, καθιστώντας το μια επιλογή με υψηλά κίνητρα που αξίζει να εξεταστεί. Όπως είδαμε παραπάνω, η άμεση και έμμεση φορολογία μπορεί να επηρεάσει την TCO έως και 30%, καθιστώντας εξαιρετικά σημαντικό για τους Fleet Managers να παραμένουν ενήμεροι με το εξελισσόμενο φορολογικό τοπίο.

 

Τι μπορούν λοιπόν να περιμένουν οι Fleet Managers; Μείωση των τιμών παραγωγής των BEVs και χαμηλότερο ενεργειακό κόστος

Παρά το εξελισσόμενο φορολογικό τοπίο, τα EVs, και ιδιαίτερα τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα (BEVs), εξακολουθούν να προσφέρουν μια οικονομικά αποδοτική λύση για τους Fleet Managers. Η τάση αυτή οφείλεται στις αυξανόμενες επενδύσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών στα EV και στις συνεχείς προσπάθειές τους να μειώσουν το κόστος παραγωγής. Ακόμη και με λιγότερα μπόνους, επιδοτήσεις και αλλαγές στη φορολογία, τα EV παραμένουν η πιο βιώσιμη και αποτελεσματική επιλογή μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, οι ρυθμιστικοί φορείς και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων συνεχίζουν να πιέζουν για την ηλεκτροκίνηση, εδραιώνοντάς την ως την καλύτερη μακροπρόθεσμη στρατηγική για τους διαχειριστές στόλων.

Ανάλογα με τον τρόπο φόρτισης των EV (στο σπίτι, στο γραφείο ή δημόσια φόρτιση), το κόστος  εάν επιλέξουμε το σπίτι ή στο γραφείο αποτελεί μια πολύ οικονομικότερη λύση από τον ανεφοδιασμό με ορυκτά καύσιμα. Παρόλο που η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ακριβότερη από τη βενζίνη, οι κυβερνήσεις έχουν περισσότερα κίνητρα για να την προωθήσουνσε ιδιώτες και επιχειρήσεις και τελικά να διευκολύνουν την ενεργειακή μετάβαση. Η τάση είναι να προωθηθεί η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας και να μειωθεί η εξάρτηση από τη βενζίνη και το diesel.

 

Η βοήθεια είναι διαθέσιμη

Συνοψίζοντας, η φορολογία είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν υπολογίζετε τον προϋπολογισμό του TCO του στόλου σας. Ωστόσο, παρά το διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό τοπίο, η ηλεκτροκίνηση εξακολουθεί να αποτελεί την πιο αποδοτική και βιώσιμη λύση.

Για εξατομικευμένες και βασισμένες σε δεδομένα προτάσεις, η ομάδα συμβούλων της ALD Automotive είναι εδώ για να σας καθοδηγήσει ώστε να επιτύχετε τους στόχους σας. Οι ειδικοί μας θα σας βοηθήσουν να κατευθυνθείτε στον πολύπλοκο κόσμο της φορολογίας και της ηλεκτροκίνησης για να βελτιστοποιήσετε τo TCO του στόλου σας.