Χειμερινές συμβουλές για ασφαλή οδήγηση

Κάτωθι θα βρείτε πρακτικές συμβουλές για τις στιγμές που πρέπει να οδηγήσετε υπό χειμερινές συνθήκες.

Ελέγξτε το όχημά σας πριν φύγετε!

Η πίεση των ελαστικών - πρέπει να είναι υψηλότερη εάν το όχημα είναι βαριά φορτωμένο. Θυμηθείτε να ελέγξετε την πίεση του εφεδρικού ελαστικού πριν φύγετε για διακοπές.

Τα φώτα - Ελέγξτε αν τα μπροστινά, πλαϊνά και πίσω φώτα, τα φλας και οι προβολείς λειτουργούν καλά και είναι απαλλαγμένα από χιόνι.

Τα αυλάκια των ελαστικών - αλλάξτε τα ελαστικά σας αν το βάθος του προφίλ είναι μικρότερο από 3 χιλιοστά στα χειμερινά ελαστικά 

Τα υγρά - Ελέγχετε τακτικά τους μετρητές των υγρών ψύξης και επίσης τον μετρητή λαδιού. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να εκτελέσετε αυτές τις ενέργειες μόνο όταν ο κινητήρας είναι κρύος.

headers-pages-web9

Καταπολέμηση του παγετού

  • Γεμίστε το δοχείο πλυσίματος παρμπρίζ και το σύστημα ψύξης του οχήματός σας με υγρό αντιψυκτικό.
  • Προστατεύστε το παρμπρίζ σας: τοποθετήστε προστασία στο παρμπρίζ σας για να μειώσετε τις πιθανότητες να παγώσει το παρμπρίζ.
  • Χειρόφρενο: σε περίπτωση ολονύκτιου παγετού, μην χρησιμοποιείτε το χειρόφρενο σε επίπεδο δρόμο ή σε ήπια κλίση. Αντ' αυτού, ενεργοποιήστε την πρώτη ή την πίσω ταχύτητα. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγετε το μπλοκάρισμα του φρένου.
  • Χειμερινά ελαστικά: βεβαιωθείτε ιδιαίτερα ότι το όχημά σας είναι εφοδιασμένο με χειμερινά ελαστικά. Αποδίδουν καλύτερα όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες από 7 βαθμούς Κελσίου.
  • Απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο από το παρμπρίζ και τα παράθυρα, τους καθρέφτες, την οροφή και τα φώτα του οχήματός σας. Ανακινήστε το χιόνι από τα παπούτσια σας για να μειώσετε τις πιθανότητες να γλιστρήσουν τα πόδια σας στα πεντάλ.
  • Χρησιμοποιήστε μια πλαστική ξύστρα πάγου ή ένα σπρέι απόψυξης για να αφαιρέσετε τον πάγο από το παρμπρίζ και τα παράθυρά σας. Βεβαιωθείτε ότι το έχετε πάντα μαζί σας, σε περίπτωση που η πόρτα σας παγώσει και δεν μπορείτε να μπείτε στο όχημά σας.
  • Ελέγξτε την μπαταρία επειδή συχνά είναι η αιτία των προβλημάτων εκκίνησης του κινητήρα όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές. Ελέγξτε εγκαίρως την μπαταρία σας και αντικαταστήστε την εάν είναι απαραίτητο. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την εκκίνηση του αυτοκινήτου σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε απενεργοποιήσει όλα όσα δεν σχετίζονται με την εκκίνηση του οχήματος, όπως το ραδιόφωνο και τα φώτα.
  • Ο σωστός τρόπος εκκίνησης του κινητήρα σας -  Είναι καλύτερα να κάνετε πολλές σύντομες προσπάθειες για να ξεκινήσετε παρά μία μεγάλη. Μια προσπάθεια που διαρκεί πολύ μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην μπαταρία σας.

Mistakes_eng

1. Προθέρμανση του κινητήρα σας. Το ζέσταμα του κινητήρα πριν από την οδήγηση έχει ελάχιστο όφελος. Ακόμη και σε θερμοκρασίες παγετού, ο κινητήρας σας θα έχει ζεσταθεί σωστά μετά από λίγα χιλιόμετρα. Το να αφήνετε το όχημα ακίνητο με τον κινητήρα στο ρελαντί απλώς επιταχύνει τη φθορά του κινητήρα, ενώ παράλληλα βλάπτει το περιβάλλον. Είναι προτιμότερο να βάζετε μπροστά τον κινητήρα και να αρχίζετε αμέσως να οδηγείτε με κανονική ταχύτητα.

2. Πατώντας το πεντάλ επιτάχυνσης κατά την εκκίνηση του κινητήρα: για τα νέα οχήματα, εάν δώσετε γκάζι στον κινητήρα κατά την εκκίνηση, διαταράσσετε την ηλεκτρονική διαδικασία ψεκασμού καυσίμου και ανάφλεξης.

3. Χρήση ζεστού νερού για το αποπάγωμα των παραθύρων και του παρμπρίζ. Η διαφορά θερμοκρασίας είναι αρκετή για να ραγίσει το παρμπρίζ. Και το νερό που ρίχνετε στα παράθυρα μπορεί να παγώσει.

4. Χρήση υαλοκαθαριστήρων για την απομάκρυνση του πάγου: αυτό καταστρέφει τους υαλοκαθαριστήρες του παρμπρίζ σας και αφήνει πολτό που δυσκολεύει την ορατότητα σε όλο το παρμπρίζ!

5. Αναγκαστικό άνοιγμα των θυρών. Έχουν κολλήσει οι πόρτες σας; Μην τις τραβάτε γιατί θα ξεκολλήσετε το λάστιχο. Αντ' αυτού, σπρώξτε τις πόρτες σας προς τα μέσα.

            Petrol or diesel                                                               

Οδηγήστε με ασφάλεια!

Ανάψτε τους προβολείς χαμηλής δέσμης όταν οδηγείτε. Είναι πιο φωτεινοί από τα φώτα ημέρας. Επιπλέον, όταν οι προβολείς σας είναι αναμμένοι, τα πίσω φώτα ανάβουν και κάνουν το όχημά σας πολύ πιο ορατό.

Χωρίς cruise control - όταν οδηγείτε σε χειμερινές καιρικές συνθήκες, πρέπει πάντα να έχετε τον πλήρη έλεγχο του οχήματός σας. Επομένως, μην χρησιμοποιείτε το cruise control.

Η οδηγική συμπεριφορά -  να διατηρείτε απόσταση από το προπορευόμενο όχημα που είναι κατάλληλη για την ταχύτητα και την απόσταση πέδησης, να περιορίζετε τη χρήση του γκαζιού, του φρένου και του συμπλέκτη, να αποφεύγετε τις απότομες κινήσεις του τιμονιού και να διατηρείτε χαμηλές στροφές. Ελέγξτε την κατάσταση του οδοστρώματος. Οδηγήστε με χαμηλή ταχύτητα και ελέγξτε προσεκτικά πόσο ολισθηρό είναι.

Μπορεί να προκύψουν απρόβλεπτα ζητήματα, αλλά είναι σημαντικό να ενεργείτε με ψυχραιμία. Επικοινωνήστε με την ALD Automotive στο +30 210 48 40 000.

 
Αποποίηση ευθύνης: Όλες οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο παραπάνω άρθρο παρέχονται μόνο για ενημέρωση και η ALD Automotive δεν αναλαμβάνει καμία νομική ευθύνη σχετικά με την κατανόηση και την εφαρμογή αυτών των συμβουλών.  

Contact ALD
+30 210 48 40 000