Mobility Blog

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Ηλεκτροκίνηση

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Ηλεκτροκίνηση

Γιατί να μετατρέψετε τον επαγγελματικό σας στόλο σε ηλεκτρικό;

Παρακάτω ακολουθούν 7 βασικοί λόγοι που αποδεικνύουν ότι η μετάβαση προς τα ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα αποτελεί μια καλή ιδέα.

  • Μηδενικοί ρύποι: Μετατρέποντας τον στόλο σας σε ηλεκτρικό, είναι ένας γρήγορος τρόπος να μειώσετε το αποτύπωμα άνθρακα.
  • Με τον μειωμένο αριθμό κινούμενων μερών στο όχημα, πολλά από τα κόστη που υπάρχουν στους κινητήρες εσωτερικής καύσης εκμηδενίζονται, παρουσιάζοντας έτσι μια σημαντική μείωση του κόστους συντήρησης.
  • Στα ηλεκτρικά οχήματα μειώνεται επίσης ο χαμένος χρόνος όπου το όχημα μένει ακινητοποιημένο – λόγο προγραμματισμένης συντήρησης, κάτι που οδηγεί σε επιπλέον μείωση κόστους.
  • Σε πολλές χώρες του κόσμου έχουν ξεκινήσει να εμφανίζονται οι clean air zones που με την χρήση ηλεκτρικών οχημάτων επιτρέπεται η δωρεάν διέλευση.
  • Οι κυβερνήσεις των χωρών σχεδιάζουν να επιβάλλουν περιορισμούς σε οχήματα που χρησιμοποιούν κινητήρες εσωτερικής καύσης. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα Clean air Zones, εκτιμάται ότι θα φέρει επιδοτήσεις προς τις εταιρείες που μειώνουν τα περιβαλλοντολογικό τους αποτύπωμα.
  • Τα ηλεκτρικά οχήματα προσφέρουν μια πιο ευχάριστη εμπειρία οδήγησης για τον οδηγό, με μειωμένη ηχορύπανση, αυτόματο κιβώτιο κ.α. Το ήρεμο περιβάλλον οδήγησης και η βελτιωμένη οδιγική εμπειρία συνολικά, συμβάλουν στην μείωση του ρίσκου για ατυχήματα.
  • Τέλος, το επαγγελματικό σας όχημα αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο προώθησης της δουλειάς σας. Η επιλογή  ενός ηλεκτρικού επαγγελματικόυ οχήματος για τις ανάγκες της επιχείρησής σας δημιουργεί μια θετική εικόνα για την εταιρία σας.

 

Ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές σήμερα;

Έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία ενασχόλησης με τα ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα, η αγορά έχει εξελίξει σημαντικά την αυτονομία, τις δυνατότητες φόρτισης καθώς και βελτιώσεις στο σύστημα μετάδοσης της κίνησης.

Σήμερα, τρεις βασικές κατηγορίες οχημάτων είναι διαθέσιμες:

  • Car-derived vans – πρόκειται για μοντέλα τα οποία συναντάμε και σε επιβατικά οχήματα τα οποία όμως είναι διαμορφωμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες των επαγγελματικών οχημάτων. Συνήθως αυτά τα οχήματα έχουν αυτονομία που ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα (μετρήσεις WLTP) με μια πλήρη φόρτιση.
  • Μεσαίου μεγάθους vans – πρόκειται για τα παραδοσιακά οχήματα, την πλειοψηφία των επαγγελματικών οχημάτων που συναντάμε καθημερινά στον δρόμο. Σε αυτή την κατηγορία η αυτονομία φτάνει τα 200 χιλιόμετρα αλλά εάν επιλέξετε την λύση της μεγαλύτερης μπαταρίας, η αυτονομία θα αυξάνεται σημαντικά.
  • Μεγάλου μεγέθους vans – η αγορά αυτή βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο καθότι το κόστος των οχημάτων είναι υψηλό και η αυτονομία των οχημάτων περιορισμένη κάτι που οδηγεί στην ανάγκη για περεταίρω βελτίωση της κατηγορίας. Στα επόμενα 2-3 χρόνια θα αποτελεί μια πολύ σημαντική κατηγορία ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων.

 

Πως επηρεάζεται το συνολικό κόστος κτήσης του επαγγελματικού οχήματος (TCO);

Όσον αφορά το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας, σε αντίθεση με τα ηλεκτρικά επιβατικά οχήματα, τα επαγγελματικά φορτηγά δεν φέρουν προσωπικά φορολογικά οφέλη. Ωστόσο, η ηλεκτρική ενέργεια επηρεάζει θετικά την υπολειμματική αξία, ενώ το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αντιπροσωπεύει σημαντική εξοικονόμηση κόστους μεταξύ 50% και 70% έναντι των παραδοσιακών ορυκτών καυσίμων. Το κόστος ακινητοποίησης για συντήρηση καθώς και το κόστος συντήρησης είναι επίσης πολύ ευνοϊκό. Η μειωμένη συντήρηση που απαιτείται από τα ηλεκτρικά μπορεί να παρατείνει σημαντικά τον κύκλο ζωής του οχήματός σας. Σε αντίθεση με τα επιβατικά οχήματα, όταν ένα φορτηγό είναι ακινητοποιημένο, δεσμέυει ένα κόστος για την επιχείρησή σας, καθώς δεν μπορείτε πλέον να παραδώσετε το προϊόν ή την υπηρεσία. Η μείωση του χρόνου ακινητοποίησης μπορεί συνεπώς να αποτελέσει τεράστια εξοικονόμηση.

 

Πώς θα οργανωσουμε την αλλαγή;

Για τους περισσότερους ανθρώπους που διαχειρίζονται στόλους, το ερώτημα δεν είναι εάν τα πράγματα θα αλλάξουν, αλλά το πότε; Πώς μπορείτε να εισαγάγετε την αλλαγή στον στόλο σας;

Δεν υπάρχει μια λύση για όλους. Ενώ το ταξίδι προς την ηλεκτροκίνηση μπορεί να φαίνεται γραμμικό, η ακολουθία των μεμονωμένων βημάτων δεν είναι απλή. Όλα εξαρτώνται από τους σκοπούς που εξυπηρετούν τα επαγγελματικά σας οχήματα, πού πρέπει να πάνε, ποιοι είναι οι οδηγοί και πώς χρησιμοποιούν τα οχήματα.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Για παράδειγμα, όπου οι οδηγοί έχουν συγκεκριμένες διαδρομές αλλά και την δυνατότητα να φορτίσουν στο σπίτι. Δεδομένου ότι τα βασικά εμπόδια στην αλλαγή είναι το κόστος και η διαθεσιμότητα των φορτιστών, οι παραπάνω οδηγοί μπορούν να κάνουν τη μετάβαση χωρίς να αλλάξουν την καθημερινότητα τους.

Ένα άλλο σημαντικό κριτήριο είναι η υποδομή φόρτισης - είτε αυτό γίνεται στο σπίτι, στο χώρο αποθήκευσης του οχήματος είτε με την χρήση δημόσιων εγκαταστάσεων φόρτισης.

Τέλος, η εσωτερική εκπαίδευση είναι σημαντική - οι οδηγοί σας πρέπει να εκπαιδευτούν σχετικά με την χρήση των ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων. Γνωρίζατε για παράδειγμα ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή για να προθερμάνετε το όχημά σας ενώ εξακολουθεί να φορτίζει; Αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στην εμβέλεια - καθώς η θέρμανση και ο κλιματισμός καταναλώνουν ενέργεια.

Στη συνέχεια, είναι σημαντικό να μην υπερφορτώνετε το φορτηγό σας και να επιλέγετε τον εξοπλισμό που πραγματικά χρειάζεστε για κάθε διαδρομή. Αυτό επηρεάζει επίσης το ωφέλιμο φορτίο, το εύρος και συνεπώς το κόστος. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και μειώνει την αυτονομία. Φυσικά, αυτό ισχύει και για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, αλλά τείνουμε να το ξεχνάμε όταν πρόκειται για ηλεκτρικά οχήματα.

Με λίγη σκέψη, όλα αυτά τα ζητήματα μπορούν να ενσωματωθούν στον προγραμματισμό σας. Όποιο και αν είναι το αντικείμενο εργασία σας, τώρα είναι η ώρα να οργανωθείτε κοιτώντας μπροστά…