Mobility Blog

"Προλαβαίνοντας το τρένο της συνδεσιμότητας": Πώς να συνδέσετε το στόλο σας και να αποκομίσετε όλα τα οφέλη

"Προλαβαίνοντας το τρένο της συνδεσιμότητας": Πώς να συνδέσετε το στόλο σας και να αποκομίσετε όλα τα οφέλη

Καθώς η συνδεσιμότητα και η ψηφιακή διαχείριση των εταιρικών στόλων γίνεται πραγματικότητα, η διασφάλιση της βέλτιστης αξιοποίησης αυτής της ευκαιρίας είναι εξαιρετικά σημαντική για την σωστή διαχείριση του στόλου σας. Η Vanessa Govi, Chief Digital Officer της ALD Automotive, συμμετείχε σε μια συζήτηση κατά τη διάρκεια του συνεδρίου 2022 Connected Fleets τον Μάρτιο, όπου αναφέρθηκε στη συνδεσιμότητα του στόλου, και ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να δημιουργήσει ψηφιακή και τεχνολογική δυναμική και τον τρόπο αξιοποίησης των οφελών.

Ποια είναι η απόδοση της επένδυσης (ROI) της συνδεσιμότητας για τους στόλους οχημάτων;

 

Η απόδοση της συνδεσιμότητας δεν βασίζεται μόνο στην εξοικονόμηση κόστους, αλλά επιπλέον στην αποφυγή κόστους και τη βελτίωση των λειτουργιών του στόλου. Όλα αυτά τα στοιχεία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν προσπαθεί κανείς να υπολογίσει την απόδοση της επένδυσης.

Στην πραγματικότητα εξαρτάται από το μέγεθος και τον τύπο του στόλου - ωστόσο, στον κλάδο γνωρίζουμε ότι μια λύση συνδεδεμένων αυτοκινήτων μειώνει τον χρόνο που ένα όχημα δεν είναι στην κατοχή του οδηγού, κατά 20%. Για παράδειγμα, με τη μείωση του χρόνου του σέρβις (κατά μέσο όρο 2 ώρες ανά όχημα ανά Service με 20€ την ώρα) για 4 σέρβις σε ένα τριετές συμβόλαιο 100.000 km, ένας πελάτης της ALD Automotive κατάφερε να εξοικονομήσει 160€ ανά οδηγό.

 

Πώς να καθορίσω ποια τεχνολογία και ποια λύση πρέπει να επιλέξω εγώ ως διαχειριστής στόλου;

 

Εξαρτάται από το πόσο μακριά θέλετε να φτάσετε όσον αφορά το optimisation του στόλου σας. Η συνδεσιμότητα μπορεί να χρησιμεύσει για την εξοικονόμηση κόστους και την ασφάλεια των οδηγών, αλλά μπορεί επίσης να προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω και να αποτελέσει μέρος της λειτουργικής αλυσίδας μιας εταιρείας (παράδοση, συντήρηση και επισκευή...). Το σύνολο των δεδομένων, η συχνότητα, η ακρίβεια και οι διαθέσιμες περιπτώσεις χρήσης πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή μιας τεχνολογικής λύσης.

 

Οι σημερινές επιχειρήσεις έχουν τέσσερις εταιρικούς στόχους: Εξοικονόμηση, βιωσιμότητα, ασφάλεια και ικανοποίηση των εργαζομένων. Πώς πιστεύεται ότι μπορεί να συμβάλει η συνδεσιμότητας στην επίτευξη αυτών των στόχων;

 

Όσον αφορά τον πρώτο στόχο - την εξοικονόμηση - η συνδεσιμότητα επιτρέπει τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των οχημάτων, είτε πρόκειται για την παρακολούθηση των χιλιομέτρων, το κόστος ενέργειας, την κατάσταση του οχήματος, τη διαχείριση του χρόνου που το όχημα βρίσκεται σε λειτουργία ή όχι.

Για τη βιωσιμότητα, η συνδεσιμότητα μπορεί σίγουρα να βοηθήσει στην εξηλέκτριση του στόλου και την εξοικονόμηση ενέργειας γενικά. Χάρη στη συνδεσιμότητα μπορούμε να αποδείξουμε ότι ορισμένα τμήματα των στόλων θα μπορούσαν ήδη να είναι 100% ηλεκτρικά χωρίς αντίκτυπο στην παραγωγικότητα της εταιρείας ούτε στην εμπειρία των οδηγών.

Η συνδεσιμότητα μπορεί επίσης να διασφαλίσει μεγάλη ασφάλεια παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά και τις συνήθειες οδήγησης, ώστε στη συνέχεια να παρέχονται στους οδηγούς συμβουλές για το πώς να οδηγούν ασφαλέστερα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Τα συνδεδεμένα δεδομένα μπορούν επίσης να προσδιορίσουν τις ασφαλέστερες διαδρομές σε πραγματικό χρόνο.

Τέλος, για την ικανοποίηση των εργαζομένων, η συνδεσιμότητα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσφέρεται μια ευχάριστη συνολική εμπειρία οδήγησης: όχι μόνο ασφαλέστερη, αλλά και πιο άνετη (βοήθεια οδήγησης και φόρτισης, βελτιστοποίηση διαδρομής κ.λπ.).

 

Ποια είναι η βασική σας συμβουλή για να διασφαλίσετε την αποτελεσματική ανάπτυξη και εφαρμογή μιας λύσης συνδεδεμένου στόλου;

 

Το να προλάβετε το τρένο της συνδεσιμότητας είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσετε ότι θα αποκομίσετε τα οφέλη από τη σύνδεση του στόλου σας - αλλά ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της λύσης συνδεδεμένου στόλου πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο για βέλτιστη αποτελεσματικότητα. Οι πελάτες θα πρέπει να επιλέξουν μια ενιαία λύση προκειμένου να διαχειρίζονται ολόκληρο το στόλο τους, ανεξάρτητα από τη μάρκα, το μοντέλο οχήματος ή την πηγή προμήθειας του οχήματος.

Το σωστό πακέτο υπηρεσιών θα πρέπει να επιλέγεται ανάλογα με τις ανάγκες του στόλου. Στη συνέχεια, θα πρέπει να προετοιμαστούμε πριν από την παράδοση του οχήματος. Τέλος, ενημερώστε, εκπαιδεύστε και καθησυχάστε τους οδηγούς σχετικά με τα δεδομένα τους και τη χρήση τους, εξασφαλίζοντας την επίσημη συγκατάθεση των οδηγών.

 

Ποια είναι η μεγαλύτερη παρανόηση σχετικά με τη συνδεσιμότητα των οχημάτων;

 

Ότι η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί από τους διαχειριστές στόλου και τους εργοδότες για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των οδηγών/εργαζομένων τους για σκοπούς διαφορετικούς από την παραγωγικότητα και την ασφάλεια. Οι λύσεις συνδεδεμένων αυτοκινήτων δεν είναι "καταδότες" - ο μόνος στόχος τους είναι να βελτιώσουν την αποδοτικότητα του στόλου και να προσφέρουν στους οδηγούς μια εντελώς απρόσκοπτη εμπειρία.

 

Πού βλέπετε περιθώρια βελτίωσης όσον αφορά την τεχνολογία;

 

Στις μέρες μας, οι κατασκευαστές δεν βρίσκονται όλοι στο ίδιο επίπεδο τεχνολογικής ωριμότητας και οι επιδόσεις που μπορούν σήμερα να παρέχουν είναι κάτω από το επιθυμητό επίπεδο για την ολοκλήρωση ορισμένων αναγκών των πελατών.

 

Πώς οι εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και τη Μηχανική Μάθηση (ML) θα κάνουν πιο έξυπνη τη βιώσιμη διαχείριση στόλου και κινητικότητας;

 

Η τεχνητή νοημοσύνη, η ML και οι τεχνολογίες συνδεδεμένων αυτοκινήτων ανοίγουν σαφώς το δρόμο προς τα αυτόνομα οχήματα. Αλλά πριν φτάσουν σε αυτό το στάδιο, η AI και η ML θα βελτιώσουν τις τρέχουσες δυνατότητες της τεχνολογίας των συνδεδεμένων αυτοκινήτων, περνώντας τη βελτιστοποίηση στα επόμενα επίπεδα μέσω της ενισχυμένης επικοινωνίας μεταξύ των αντικειμένων:

  • Όχημα προς δίκτυο (V2N)
  • Όχημα προς υποδομή (V2I)
  • Όχημα προς όχημα (V2V)
  • Όχημα προς νέφος (V2C)
  • Όχημα προς πεζό (V2P)
  • Όχημα προς συσκευή (V2D)
  • Όχημα προς δίκτυο (V2G)

Ανοίγουν επίσης σημαντικές νέες ευκαιρίες για την έξυπνη κινητικότητα εν γένει, ευρύτερα του ένας οδηγός με ένα όχημα (βελτιστοποίηση της χρήσης του οχήματος, βελτιστοποίηση της φόρτισης του οχήματος, κοινή χρήση του οχήματος, δια λειτουργικότητα με άλλα μέσα μεταφοράς).

 

Τι μπορούμε να περιμένουμε από την εταιρεία σας όσον αφορά την ανάπτυξη της συνδεδεμένης τεχνολογίας και ποιο είναι το συγκεκριμένο πλεονέκτημα για τον πελάτη;

 

Η ALD Automotive έχει ορίσει την τεχνολογία συνδεδεμένων αυτοκινήτων ως πυλώνα της συνολικής στρατηγικής μας Move 2025. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την τεχνολογία για να προσφέρουμε περισσότερες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας στους πελάτες μας και τους οδηγούς τους. Στόχος αυτού δεν είναι μόνο για να ικανοποιήσουμε τις γνωστές ανάγκες όσον αφορά την εξοικονόμηση πόρων και την ασφάλεια, αλλά και για να προχωρήσουμε παραπέρα ιδίως όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση, βοηθώντας τους Fleet Managers να εξ ηλεκτρίσουν τον στόλο τους.

Η συνδεσιμότητα και τα δεδομένα μας επιτρέπουν να κατανοούμε καλύτερα τις ανάγκες των πελατών, οπότε είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε προσαρμοσμένες υπηρεσίες σε κάθε μορφή στόλου.