Mobility Blog

Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες για την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση σήμερα; Χωρίς αμφιβολία, η βελτιστοποίηση του συνολικού κόστους χρήσης (TCO).

Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες για την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση σήμερα; Χωρίς αμφιβολία, η βελτιστοποίηση του συνολικού κόστους χρήσης (TCO).

Το μακροοικονομικό περιβάλλον θα προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να είναι δύσκολο ενώ είναι βέβαιο ότι είναι και θα παραμείνει διαταραγμένο, με το συνολικό κόστος χρήσης (TCO) να αυξάνεται δραματικά, αναγκάζοντας τους Fleet Managers να επανεξετάσουν ορισμένες από τις στρατηγικές που επιλέγουν να ακολουθήσουν.

Είναι αλήθεια ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ενισχύοντας την εταιρική εικόνα ενώ αποτελούν ζωτικό εργαλείο για την αναζήτηση ταλέντων.  Όμως η ηλεκτροκίνηση σήμερα εξελίσσεται γρήγορα και για έναν διαφορετικό λόγο: «Ένας από τους κύριους παράγοντες που μας οδηγούν στην ηλεκτροκίνηση σήμερα είναι η βελτιστοποίηση του TCO», λέει η Amélie de Valroger, επικεφαλής του τμήματος επιχειρηματικών πληροφοριών και συμβουλευτικής της ALD Automotive.

 

Ο πληθωρισμός είναι υψηλός. Οι τιμές της ενέργειας είναι υψηλές. Τι πρέπει να κάνει ένας διαχειριστής στόλου οχημάτων;

«Το κόστος των καυσίμων αντιπροσωπεύει πλέον έως και το 1/3 του TCO. Ως εκ τούτου, οι διαχειριστές στόλου θα πρέπει να βρουν τρόπους για την περαιτέρω τη βελτίωση του ελέγχου τους όσον αφορά τη διαχείριση της ενέργειας. Εάν μιλάμε με όρους τιμών ενέργειας, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, παρόλο που τόσο τα καύσιμα όσο και η ηλεκτρική ενέργεια έχουν αυξηθεί πολύ, ο μηνιαίος προϋπολογισμός σας για τα καύσιμα είναι πολύ υψηλότερος από τον προϋπολογισμό σας για την ηλεκτρική ενέργεια, εάν επιλέγετε να φορτίζετε στο σπίτι ή στο γραφείο"».

 

Άρα, ακόμη και με την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πλέον πιο συμφέροντα;

«Είναι δύσκολο να γενικεύσουμε τις τάσεις. Αλλά αν υπάρχει μια γενική παρατήρηση που μπορεί να γίνει, είναι ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, τα EVs έχουν φτάσει ή και ξεπεράσει την ισοτιμία TCO σε σχέση με τα ICEs. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι πλέον φθηνότερο να έχεις ένα BEV από ένα ICE. Τι συμβαίνει όμως με τα PHEV; Αυτό εξαρτάται από τη φορολογική κατάσταση σε κάθε χώρα και τον τρόπο φόρτισης. Όμως παραμένει επιβραδυντικός παράγοντας ότι κάποιοι Fleet Managers εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μια προσέγγιση αξιολόγησης του μηνιαίου μισθώματος αγνοώντας την προσέγγιση TCO, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να δουν τα οφέλη από τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση».

 

Μπορείτε να το ποσοτικοποιήσετε αυτό;

«Αν θέλετε να εξοικονομήσετε κόστος, ξεκινήστε με την ηλεκτροκίνηση σε εκείνες τις αγορές που έχουν την κατάλληλη ωριμότητα, με τη βοήθεια του οδηγού κινητικότητας που έχουμε δημιουργήσει. Η ALD Automotive έχει αναπτύξει έναν πίνακα εργαλείων για να σας βοηθήσει στη μετάβασή σας, όπως το Green Scorecard (GSC), το οποίο παρέχει μια ολοκληρωμένη λήψη αποφάσεων για την αυτοματοποίηση της βέλτιστης επιλογής οχήματος και τύπου καυσίμου για το στόλο σας. Μοναδικά, το GSC ενσωματώνει στους υπολογισμούς του τη συμπεριφορά του οδηγού, γεγονός που σας δίνει ένα αποτέλεσμα σε CO2 και σε πλήρη TCO πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Μπορεί να μειώσει το κόστος έως και 15%. Λαμβάνουμε εκπληκτικά σχόλια για το GSC από τους πελάτες μας στη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες. Θα το επεκτείνουμε σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες φέτος».

 

Τι άλλο μπορούν να κάνουν οι στόλοι για να ελέγξουν το κόστος;

«Μετά τον καθορισμό του σωστού σχήματος του εταιρικού στόλου και των λύσεων μετακίνησης: την συντήρηση. Συνδέεται με την προληπτική συντήρηση, την πίεση των ελαστικών και τη βελτίωση της συμπεριφοράς των οδηγών, όπου οι μικρές αλλαγές επιτείνουν το αντίκτυπο. Και για να γίνει αυτό, μπορούμε να βοηθήσουμε στην επανεξέταση της πολιτικής μετακίνησης και να θέσουμε τις σωστές κατευθυντήριες γραμμές».

 

Ποια είναι η καλύτερη και συντομότερη συμβουλή σας προς τους διαχειριστές στόλου που προσπαθούν να δουν το δάσος και όχι τα δέντρα;

«Προχωρήστε στην ηλεκτροκίνηση. Αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τους διαφορετικούς παράγοντες που παίζουν ρόλο. Βρείτε τον κατάλληλο συνεργάτη. Επικεντρωθείτε στο κόστος της ενέργειας. Και να βασίζετε πάντα τις αποφάσεις σας σε γεγονότα και δεδομένα».