Mobility Blog

Πρότυπο WLTP: 3 Προκλήσεις για τη Διαχείριση του Στόλου σας και Πως να τις Αντιμετωπίσετε

Πρότυπο WLTP: 3 Προκλήσεις για τη Διαχείριση του Στόλου σας και Πως  να τις Αντιμετωπίσετε

Εντός του 2020 τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης  καλούνται πλέον οριστικά να προσαρμοστούν στο νέο πρότυπο μέτρησης ρύπων WLTP (Worldwide Harmonized Vehicle Test Procedure).  Τι σημαίνει όμως αυτό για το στόλο σας; Παραθέτουμε τα κυριότερα επακόλουθα  καθώς και τους τρόπους  βέλτιστης διαχείρισής τους.

1. Αλλαγή τρόπου μέτρησης των Ρύπων του Αυτοκινήτου σας

Μέχρι στιγμής υπάρχει σύγχυση στην αγορά αναφορικά με τον τρόπο μέτρησης των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, καθώς συχνά θα δει κανείς περισσότερες από μια τιμές για το ίδιο αυτοκίνητο. Ο λόγος είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε ένα χρονικό περιθώριο στην κάθε χώρα έως ότου ολοκληρώσει τη  σχετική μετάβαση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο τα εργοστάσια και οι εισαγωγικές εταιρείες πέρασαν από το πρότυπο NEDC, στο NEDC 2.0, με απώτερο στόχο το πρότυπο WLTP. Η μεταβατική περίοδος φτάνει όμως στο τέλος της και σύντομα για το κάθε μοντέλο θα απαιτείται  αποκλειστικά η μέτρηση και επισήμανση σε κύκλο WLTP.

Συμβουλή: Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αναδιαμορφώσετε την πολιτική οχημάτων της εταιρείας σας και να αναθεωρήσετε τα επιλεγόμενα όρια εκπομπής ρύπων ανά κατηγορία. Οι επιλογές σας είναι οι εξής:

Α) Αύξηση του ορίου εκπομπής ρύπων, το οποίο θα σας επιτρέψει  να διατηρήσετε τις υφιστάμενες κατηγορίες οχημάτων και κατ’ επέκταση τις παροχές προς τους συνεργάτες σας. Θα πρέπει όμως ταυτόχρονα να λάβετε υπόψη πως κατ’ αυτόν τον τρόπο  ενδέχεται να αυξηθεί το συνολικό κόστος χρήσης, ως συνέπεια της αύξησης τόσο των τελών κυκλοφορίας όσο και των λιανικών τιμών των καινούριων οχημάτων.

Β) Διατήρηση του υφιστάμενου ορίου εκπομπής ρύπων και μετάβαση είτε σε οχήματα μικρότερης κατηγορίας είτε σε οχήματα που φέρουν νέες τεχνολογίες, τα οποία πληρούν τις ενεργειακές προϋποθέσεις, όπως υβριδικά, plug-in υβριδικά ή αμιγώς ηλεκτρικά. Μέσω της χρήσης οχημάτων νέας τεχνολογίας επωφελείστε αφενός της μείωσης του εκτιμώμενου κόστους χρήσης σε βάθος χρόνου και αφετέρου των φορολογικών εκπτώσεων που προσφέρονται ως κίνητρα για την προώθησή τους.

2. Προαιρετικός Εξοπλισμός

Μια ακόμα σημαντική αλλαγή που θα προκληθεί λόγω της μετάβασης στο νέο τρόπο μέτρησης εκπομπής ρύπων WLTP αφορά τον επιπλέον εξοπλισμό. Αξεσουάρ, όπως για παράδειγμα, ζάντες και ελαστικά μεγαλύτερων διαστάσεων, τα οποία επηρεάζουν την αεροδυναμική και το βάρος ενός οχήματος, θα επιβαρύνουν τους μετρήσιμους ρύπους.

 Συμβουλή: Ιδανικά θα πρέπει να προσαρμόσετε την εταιρική πολιτική σας αποφεύγοντας προαιρετικό εξοπλισμό που ενδεχομένως θα αυξήσει την εκπομπή ρύπων των οχημάτων σας. Σε κάποιες περιπτώσεις η επιβάρυνση στους μετρήσιμους ρύπους μπορεί να είναι μικρή, σε άλλες όμως μεγάλη. Η επιβάρυνση αυτή θα οριστικοποιηθεί, όταν το αυτοκίνητό σας φτάσει στο τελωνείο οπότε και θα είναι αργά για να ανακαλέσετε την επιλογή σας. Στο μέλλον βέβαια, οι περισσότεροι κατασκευαστές θα δημιουργήσουν τις απαραίτητες πλατφόρμες υπολογισμού, ώστε να είστε σε θέση να υπολογίζετε τους τελικούς ρύπους ενός αυτοκινήτου κατά την παραγγελία του. Επιπροσθέτως, είναι σίγουρο πως οι ίδιοι οι εισαγωγείς, θα δημιουργήσουν πακέτα εξοπλισμού πιο φιλικά ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Μέχρι τότε όμως κινηθείτε συντηρητικά και μην παίρνετε περιττά ρίσκα.

3. Φορολογικό Πλαίσιο ανά Χώρα

Μέχρι στιγμής, μόνο η Γερμανία και η Φινλανδία έχουν υιοθετήσει πλήρως το νέο πρότυπο μέτρησης WLTP ενσωματώνοντάς το στο φορολογικό πλαίσιο της χώρας τους. Το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός του 2020, αν και το πιο πιθανό είναι να εξαντλήσουν τα περιθώριά τους για εφαρμογή του προτύπου μέχρι την 31η  Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Συμβουλή: Κινηθείτε προληπτικά και αναθεωρήστε τις παροχές εταιρικών αυτοκινήτων λαμβάνοντας υπόψη τις διαφοροποιήσεις που θα προκύψουν σε κάθε χώρα σύμφωνα με το προβλεπόμενο νομικό και φορολογικό καθεστώς. Μόλις εφαρμοστεί το πρότυπο WLTP, κάποια οχήματα πιθανότατα δε θα πληρούν πλέον τα κριτήρια της εταιρικής πολιτικής που ακολοθούσατε, λόγω φορολογικών επιβαρύνσεων. Συμβουλευτείτε το εξειδικευμένο προσωπικό της ALD, ώστε να υπολογίσετε σωστά τα κόστη που θα προκύψουν και να αναπροσαρμόσετε την πολιτική σας.

Το πρότυπο WLTP είναι αναμφισβήτητα ένας παράγοντας που θα επηρεάσει αρκετά την αγορά του αυτοκινήτου και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία ανανεώνοντας το στόλο σας με καινούρια οχήματα από την ALD Automotive, δημιουργώντας μια εταιρική πολιτική φιλικότερη προς το περιβάλλον και προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις παροχές της επιχείρησής σας.